W płynie do higieny jamy ustnej Listerine znaleziono bakterie zwiększające ryzyko zachorowania na raka przełyku i jelita grubego – donosi Daily Mail.
„Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.”
Aldous Huxley
Portal Daily Mail, powołując się na badania, donosi, że w płynie do higieny jamy ustnej „Listerine Cool Mint” znaleziono dwa rodzaje bakterii zwiększających ryzyko zachorowania na raka przełyku i jelita grubego.
Eksperci z Instytutu Medycyny Tropikalnej w Antwerpii, w Belgii, odkryli dwa gatunki bakterii: Fusobacterium nucleatum i Streptococcus anginosus, które nadmiernie rozwijają się w trakcie codziennego używania płynu do higieny jamy ustnej „Listerine Cool Mint” przez okres zaledwie trzech miesięcy. W badaniu wzięło udział 59 uczestników, którzy stosowali płyn „Listerine Cool Mint” codziennie przez trzy miesiące, a następnie przez trzy miesiące używali do płukania jamy ustnej placebo lub odwrotnie. Pomimo, iż badaniom poddano produkt tylko jednej marki naukowcy twierdzą, że testowanie innych płynów może prowadzić do uzyskania podobnych wyników, ponieważ obecność alkoholu w produkcie może zwiększać poziom koncentracji bakterii wewnątrz jamy ustnej. Naukowcy wydali ostrzeżenie, by większość ludzi nie korzystała z płynu do płukania jamy ustnej popularnej marki ponieważ „może to zwiększyć ryzyko zachorowania na raka”.
Fusobacterium nucleatum to beztlenowa, gram ujemna bakteria powszechnie bytująca w ludzkiej jamie ustnej. Jeszcze do niedawna była uważana za nieszkodliwą a nawet pożyteczną dla organizmu gospodarza. Poprzednie badania wskazywały jakoby Fusobacterium nucleatum wspomagała układ odpornościowy. Naukowcy z Hebrew University of Jerusalem uważają, że w rzeczywistości może być jednak zupełnie inaczej. Wg najnowszych badań F. nucleatum tworzy prozapalne środowisko, które sprzyja wzrostowi nowotworów okrężnicy. Gatunki Fusobacterium zostały znalezione w niektórych typach nowotworów jelita grubego, w większych ilościach niż w tkance otaczającej okrężnicę lub w okrężnicy zdrowych osób. W toku przeprowadzonych badań stwierdzono, że bakteria uniemożliwiała komórkom NT (natural killer) zdolność do atakowania komórek nowotworowych w związku z czym straciły one swoje pierwotną funkcję. Istnieją zatem poszlaki, że bakteria F. nucleatum zwiększa ryzyko choroby nowotworowej poprzez zakłócanie normalnego funkcjonowania komórek układu immunologicznego a także może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera i miażdżycy.
Streptococcus anginosus (SAG) jest częścią ludzkiej flory bakteryjnej ale w pewnych okolicznościach może przyczyniać się do rozwoju chorób, w tym m.in. ropnia mózgu i wątroby. Na podstawie przeprowadzonych badań dotyczących związku pomiędzy Streptococcus anginosus a rakiem przełyku wykazano, że bakterie obecne były w 44% badanych próbek tkanek nowotworowych przełyku. Obecnie bada się kilka gatunków Streptococcus, które mają określić, jaką rolę bakterie mogą odgrywać w rozwoju raka przełyku. Najnowsze dane kliniczne wskazują na obecność zagrażających życiu zakażeń wywołanych przez SAG, co znajduje odzwierciedlenie w tworzeniu różnych rodzajów ropni, w tym mi.in.: ropni śródbrzusznych, zapalenia otrzewnej, ropni tkanek skórnych, zapalenia stawów lub choroby przyzębia a także ropnia płuc.
Profesor Chris Kenyon, naukowiec z uniwersytetu, który prowadził badania, powiedział dziennikowi „Daily Telegraph”, że regularne stosowanie płynu do płukania jamy ustnej „może zwiększyć ryzyko raka oraz różnych infekcji”. Zaznaczył również, że „większość ludzi nie powinna używać tego produktu” a zamiast tego stosować płukanki pozbawione alkoholu w składzie. W innym przypadku należy ograniczyć stosowanie płynu do zaledwie kilku dni. Podczas gdy eksperyment obejmował tylko Listerine, profesor Kenyon podkreślił, że podobny poziom bakterii prawdopodobnie zostanie znaleziony po zastosowaniu innych płynów do higieny jamy ustnej na bazie alkoholu.
Właściciel marki „Listerine” oświadczył, iż „badania dotyczące wpływu Listerine na zdrowie jamy ustnej są publikowane w setkach recenzowanych publikacji od ponad stu lat, co czyni go jednym z najczęściej testowanych płynów do płukania jamy ustnej marek na świecie”, w związku z czym „nie ma dowodów na to, że Listerine powoduje raka”.
SAFETY ASSESSOR
Paweł Bareja
MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE
https://www.dailymail.co.uk/news/article-13536737/Daily-use-mouthwash-increase-cancer-clams-scientist.html
Magdalena Pilarczyk-Zurek, Izabela Sitkiewicz, Joanna Koziel (2022 Jul 8) „The Clinical View on Streptococcus anginosus Group – Opportunistic Pathogens Coming Out of Hiding”. Front Microbiol. 2022; 13: 956677,
Ruoff, KL (January 1988). „Streptococcus anginosus („Streptococcus milleri”): the unrecognized pathogen”. Clinical Microbiology Reviews.
Kostic AD, Chun E, Robertson L, Glickman JN, Gallini CA, Michaud M, et al. (August 2013). „Fusobacterium nucleatum potentiates intestinal tumorigenesis and modulates the tumor-immune microenvironment”
Casasanta, Michael A.; Yoo, Christopher C.; Udayasuryan, Barath; Sanders, Blake E.; Umaña, Ariana; Zhang, Yao; Peng, Huaiyao; Duncan, Alison J.; Wang, Yueying (2020-01-16). „Fusobacterium nucleatum host cell binding and invasion induces IL-8 and CXCL1 secretion that drives colorectal cancer cell migration”